Takinkääntöviikko

Loppukesän lämpiminä päivinä noin pari sataa grillimakkaran värisiksi lomilla ja pelloilla paahtunutta kyläläistä kokoaa voimansa ja järjestää koko perheen kylätapahtuman vailla vertaa. Alkunsa nuorisoseuran juhlintatarpeesta saanut Takinkääntöviikko on poikkeuksellinen kokonaisuus puuhakasta touhua, kaurismäkeläistä tunnelmaa, koskettavaa kulttuuria ja yhdessä tekemisen iloa.

Tapahtuman erityislaatuisuus korostuu myös siinä, että maksuttomuudesta huolimatta paikalle löytää huhujen houkuttelemana joka vuosi ainakin yksi nimekäs esiintyjä. Lavalla on nähty mm. Tuure Kilpeläinen, M.A. Numminen, Kaj Chydenius ja Olavi Uusivirta. Yleisön joukossa kiertää hattu, johon kuulijat voivat vapaaehtoisesti sujauttaa itse päättämänsä summan, kulloisenkin kokemuksen mukaisesti.

Riipaisevuudessa ja ilmaisukyvyssä eivät paikalliset taiteilijat jää ollenkaan huipputähdistä jälkeen. Mm. sekakuoro Mallusjoen Pikkaraiset on onnistunut paitsi naurattamaan, myös itkettämään yleisöä moniäänisyydellään ja -tulkintaisuudellaan. Viimeistään torvisoittokunnan haikea törinä vie kuulijan sielun mukanaan: sen kuuleminen kutsuu sydämestä esiin saman, määrittelemättömän kaipuun, kuin elokuisen järvikuutamon tuijottelu.

Takinkääntöviikon esiintyjäkaarti valikoituu koko kylälle leimallisella ennakkoluulottomuudella, joten musiikki voi olla mitä tahansa etnomusiikista rockiin ja soittimet mitä tahansa pyykkilaudasta didgeridoohon. Varmaa on vain se, että kuulija esityksen päätteeksi tietää konkreettisesti, miltä yhteisen sävelen löytyminen tuntuu. (Asiaa tuntemattomille mainittakoon, että se tuntuu rakkaudelta.)

Facebook: Mallusjoen Takinkääntöviikko

Kurkkaa myös Takinkääntöviikkojen arkisto.